Recept

Vi använder kakor för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Läs mer om kakor

Vaniljcupcakes med fluffy frosting & hallon, Fotograf: Karolina Hagman
2 5 1 20

Vaniljcupcakes med fluffy frosting & hallon

10 portioner

1 dl strösocker
1 ägg
2 dl mjölk
6 msk matolja
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker, med äkta vanilj
1/4 tsk salt

White fluffy frosting:
2,3 dl strösocker
0,8 dl vatten
1/4 tsk pressad citron
2 äggvitor
1 tsk vaniljsocker, med äkta vanilj
Ev karamellfärg, några droppar

Sätt ugnen på 200°C. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner mjölk och olja, sikta ner mjölblandningen och rör smeten slät. Fyll amerikanska muffinsformar (välj stadiga formar, inte lösa bullforms-typen) till 2/3. Grädda i mitten av ugnen, ca 20 minuter. Låt dem svalna under bakduk.

White fluffy frosting: Rör ihop socker, vatten och citron i en kastrull och värm på spisen så att det börjar sjuda. Ta sedan av kastrullen från plattan. Låt samtidigt hushållsassistenten vispa ihop äggvitorna och vaniljsockret så att mjuka toppar bildas = maräng (jag orkade inte ta fram den stora assistenten utan vispade ihop det hela med elvisp vilket går minst lika bra, om inte bättre). Häll i lite i taget av den varma sockerlagen i marängen under konstant vispning - detta moment bör ta ca 10 minuter. Häll bara i lite sockerlag åt gången, vänta någon minut mellan varje gång. Vispa tills marängen är kall och har bildat hårda toppar, det tar ca 8-10 minuter (vill du använda karamellfärg så tillsätt några droppar samtidigt som du vispar frostingen kall).

Spritsa på frostingen (använd en stor tyll, helst) och dekorera med ett hallon på toppen. Låt gärna dessa cupcakes stå i kylen ett par timmar innan servering.