Recept

Vi använder kakor för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Läs mer om kakor

Supergoda citronmuffins, Fotograf: Becky D
5 5 2 0

Supergoda citronmuffins

12 portioner

Muffins:
110 g osaltat smör
225 g finkornigt (eller vanligt) strösocker
2 st ekologiska ägg
150 g extra fint mjöl från Kungsörnen
125 g vetemjöl
0,9 dl mjölk
2 matskedar färskpressad citronjuice
1 matsked creme fraiche
Rivet citronskal från en ekologisk citron
12 muffinsformar
En muffinsplåt

Glasyr:
110 g osaltat smör
2 matskedar färskpressad citronjuice
Rivet skal från två ekologiska citroner
500 g florsocker

Att baka är en jätterolig aktivitet för barn nu på hösten och när familjen bakar tillsammans så vill man ju helst ha enkla recept som det är lätt att göra både för de små och för de vuxna. Ju mindre tid man spenderar på att titta på receptet, desto mer tid har man över att ha det skojigt och mysigt tillsammans. Fler roliga aktiviteter för barn finns att hitta här.

Börja med att göra blandningen till muffinsen. Smält smöret i en kastrull och låt svalna. Blanda sedan sockret och äggen i en stor skål. Rör om tills det att blandningen är helt jämn och fri från klumpar. Rör nu gradvis i de två olika mjölsorterna i blandningen, var noga med att blanda i lite i taget så att det inte blir klumpar. Tillsätt sedan mjölken och rör om. Pressa nu citronjuice och tillsätt den till smeten. Riv sedan skalet från en ekologisk citron (den ska vara obesprutad för att undvika otäcka kemikalier och besprutningsmedel) och lägg till blandningen. Rör om tills det att smeten är jämn och fin. Placera de tolv muffinsformarna i hålen på muffinsplåten och fördela sedan smeten jämnt i formarna. Grädda i 175 grader i mitten av en varmluftsugn i ca 10 minuter eller tills det att muffinsen är gyllenbruna. Du kan prova med en potatissticka eller tandpetare för att se om de är klara – stickan ska vara helt torr när muffinsen är färdiggräddade). Ta ut muffinsen och låt dem svalna medan du gör glasyren.

För att göra glasyren:
Smält det nya smöret i kastrullen och låt det sedan svalna lite. Pressa citronjuicen och riv skalet från de två ekologiska citronerna. Blanda nu smöret, citronjuicen och det rivna citronskalet i en mellanstor skål. Tillsätt sedan florsockret genom att gradvis röra ned det i glasyrsmeten. Vispa sedan noggrant tills det att blandingen blir sådär härligt fluffig som på bilden. Bred på glasyren på muffinsen med en slickepott (använd även en sked om det behövs) och fördela den jämnt över de tolv muffinsen. Nu är det dags för slutdekorationen om en sådan önskas. Barnen kan välja något av deras favoritgodis eller bär (t.ex. jordgubb eller hallon) som passar till citronmuffins - låt dem lägga dessa på toppen av muffinsen. Dags att servera!

Bild: Lemon Cup Cakes av Stuart Webster (CC BY 2.0)