Recept

Vi använder kakor för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Läs mer om kakor

Sconesmuffins & Farbror Åkes päronmarmelad, Fotograf: Martin Ekenstierna
4.06329 5 79 6

Sconesmuffins & Farbror Åkes päronmarmelad

12 portioner

Muffins:
4 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
4 tsk bakpulver
4 dl filmjölk (eller mjölk)
1 dl flytande margarin (eller 100 g smält smör/margarin)

Marmelad:
1 1/2 kg päron (mogna)
2 st citroner
1 st vaniljstång
1,3 kg socker
1 påse röd melatin (för gelé & marmelad)

Muffins: Blanda de torra ingredienserna väl. Tillsätt därefter filmjölk och flytande margarin. Blanda till en klibbig deg. Portionera ut i muffinsplåt eller pappersformar, använd sked eller blöta händer. Grädda i mitten av ugnen, 250°C i 10 minuter. Låt svalna några minuter innan dom skärs upp.

Marmelad: Skala, kärna ur och finstrimla päronen. Riv skalet och pressa saften av citronerna. Blanda päron, citronskal och saft i en gryta. Lägg i vaniljstången. Upphetta och låt sjuda i ca 10 minuter. Om man vill finfördela päronen ytterligare kan man använda en stavmixer. Rör ner sockret. Låt stormkoka 1 minut. Dra av grytan och tillsätt melatinet enligt anvisningarna på påsen. Skumma eventuellt och rör om under 5 minuter. Häll upp i väl rengjorda burkar.