Recept

Vi använder kakor för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Läs mer om kakor

Lakrits- och citronmuffins, Fotograf: Emma Wästfelt
3 5 1 0

Lakrits- och citronmuffins

12 portioner

Muffins:
100 g smör
2 ägg
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
2-3 msk lakritspulver

Lemoncurd:
2 citroner
1,5 dl socker
75 g smör
1 ägg
1 äggula

Topping:
1-2 dl vispgrädde
20-30 g hackad mörk choklad med lakritssmak. (Anthon Berg/Lindh)

Lemoncurd
Gör lemoncurden först eftersom den behöver tid till att tjockna och svalna.
Fyll en kastrull med vatten och sätt på spisen.
Riv ner citronskal och krama ut saft från citronerna i en värmesäker skål (glas, proslin eller rostfri förslagsvis) och häll i sockret.
Sätt skålen i vattenbadet och värm upp.
När sockret har smält så blanda i ägget, äggulan och smöret. Rör ordentligt så att äggvitan inte riskerar att stelna för sig.
Sänk värmen så vattnet inte kokar. Rör om då och då. När den börjar tjockna så är den klar.
Ta av från värmen, låt svala i 15-20 minuter, rör om då och då. Ställ sedan in i kylen. Ta ut ur kylen ca. 10 minuter innan användning.

Muffins
Sätt ugnen på 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins, och 200 grader varmluft om du vill göra små muffins. (om du inte använder varmluft, hög temperaturen med 20-25 grader, dvs 200 grader för stora muffins och 225 för minimuffins)
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. (ca 3-5 min)
Rör ner smält smör, mjölk i äggsmeten
Blanda vetemjöl, bakpulver, salt och lakritspulver i en annan skål och rör ner i muffinssmeten. (Ju noggrannare du blandar ut mjölblandningen desto jämnare reser sig muffinsarna.)
Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
Grädda i mitten av ugnen cirka 10 minuter eller tills dina muffins är är gyllenbruna och "torra" inuti. (Provstick med en potatissticka, den ska vara helt torr när när du dragit ut den)
Låt vila några minuter i muffinsformen och låt sedan svalna på galler.

Dekoration
Gräv en grop/Skär ut ett hål i muffinsarna och klicka i lemoncurden. Se till att hålet inte går ner i botten.
Vispa upp grädden och vänd i resten av lemoncurden.
Dekorera muffinsarna med citrongrädde och hackad choklad.