Recept

Vi använder kakor för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Läs mer om kakor

Chokladmuffins med strössel, Fotograf: Becky D
5 5 2 0

Chokladmuffins med strössel

12 portioner

Till muffinsen:
125 g smör, mjukt
1,8 dl strösocker
4 msk kakao
1 tsk vaniljextrakt
2 ägg
300 g extra fint mjöl från Kungsängen, siktat
1,8 dl mjölk

Till glasyren:
2 matskedar kakao
1,2 dl kokande vatten
40 g smält smör
0,5 tsk vaniljextrakt
5,9 dl florsocker, siktat
Strössel i olika färger, t ex detta från Panduro

Till muffinsen:
Sätt ugnen på 180 grader. Förbered en muffinsplåt genom att sätta i muffinsformar i muffinshålen. Vispa det mjuka smöret och sockret ordentligt med en elvisp i en skål, tills det att blandningen blivit fluffig och porös. Tillsätt vaniljextraktet och kakaon och rör runt. Lägg sedan till äggen, ett i taget och var noga med att vispa ordentligt efter att du haft I alla ägg. Tillsätt nu mjölet och mjölken långsamt för att få till en jämn smet, rör allt eftersom. Fördela sedan smeten jämnt i muffinsformarna. Sätt plåten i mitten av ugnen och baka i ca 20-30 minuter. Prova om muffinsen är klara genom att sticka i en tandpetare i mitten. När tandpetaren kommer ut och är torr, så är muffinsen klara! Ta ut muffinsplåten och ställ den att svalna på spisen.

Till glasyren:
Smält smöret i en liten kastrull och ställ åt sidan. Koka upp vattnet och tillsätt kakaon. Rör sedan i det smälta smöret och vaniljextraktet. Tillsätt gradvis det siktade florsockret och rör tills att glasyren är jämn och ordentligt blandad. Ha på glasyren på de svalnade muffinsen med en slickepott eller sked och strö sedan färgglada strösslet over muffinsen. Så här lagom till Halloween så kan man välja ett extra läskigt strössel, som det här med insekter! Var noga med att strö på strösslet omedelbart efter att du haft på glasyren, annars finns det risk att glasyren stelnar innan strösslet hunnit fastna.

Sådär! Nu är muffinsen klara.

Recept: Sprinkle Cupcakes av Jamieanne

Bild: Birthday Cupcake av Jamieanne (CC BY-ND 2.0)