Recept

Vi använder kakor för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Läs mer om kakor

Blåbärsmuffins med citron & frosting, Fotograf: Heidi Aho
4 5 9 1

Blåbärsmuffins med citron & frosting

12 portioner

125 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
4 dl vetemjöl
1 kryddmått salt
1 1/2 dl filmjölk
100 g hackad vit choklad
1 tsk rivet citronskal
2 msk färskpressad citron
3-4 dl blåbär, färska eller frysta
(+1 msk vetemjöl & 1 msk socker)

100 g cream cheese (rumstemp)
2-2 1/2 dl florsocker
Rivet skal av 1/2 citron

Sätt ugnen på 180°C. Preparera en muffinsplåt för 12 muffins med muffinsformar, smörj kanterna som formarna inte når och ev också toppen av muffinsplåten. Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, under vispning. Blanda de torra ingredienserna. Varva ner i smeten tillsammans med filmjölken. Tillsätt den hackade chokladen och citronskalet och saften, rör till en jämn smet, men bara så att det blandar sig. Blanda blåbären med 1 msk mjöl och 1 msk strösocker, tillsätt ca hälften av bären i smeten, rör försiktigt. Klicka ut muffinssmeten till lite drygt hälften i formarna, fördela dom resterande blåbären, och fyll på med smeten. Grädda i mitten av ugnen, ca 18-25 min, känn efter med sticka. Låt muffinsen svalna. Rör ihop rumstempererad cream cheese med florsockret och citronskalet, bred ut glasyren över muffinsen.

Detta är ett omvandlat recept från ”Två systrars söta”, bokförlaget Forum, 2005.