Recept

Vi använder kakor för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Läs mer om kakor

Amerikanska stjärndekorerade kalasmuffins, Fotograf: Becky D
4.5 5 4 1

Amerikanska stjärndekorerade kalasmuffins

8 portioner

4 dl vetemjöl special
4 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl strösocker
En halv tesked mellangrovt havssalt
100 g mörk choklad, hackad
1 ägg
3 dl mjölk
100 g smält smör eller margarin
Sockermassa eller sockerpasta
1 muffinsplåt

Kristyr, 1 sats:
1 äggvita
4 dl florsocker
1 tsk ättiksprit (12 %)

Det här är ett supergott recept på amerikanska muffins som är perfekt för både kalas och andra partyn. Barnen älskar de stora muffinsen som blir extra fina med hjälp av den stjärnformade dekorationen.

Det bästa med det här receptet på amerikanska muffins är att de kan anpassas efter tycke och smak: Färgen på kristyren kan ändras med hjälp av karamellfärg, vilket är perfekt om ni har ett kalastema eller speciella färger som festen går i. Ett enkelt och roligt sätt att få barnen involverade i bakningen är att låta dem själva välja färger på karamellfärgen. Även sockermassan som används till själva stjärnan kan färgas med hjälp av en speciell pastafärg eller s.k. geléfärg, instruktioner för att göra detta hittar du här.

När barnen har ätit sina muffins och är mätta och belåtna så är dags att sätta igång med lekandet på kalaset! Här finns en kul lista med olika lekar för barnkalas.

Sätt först ugnen på 200 grader. Blanda sedan alla torra ingredienser samt den hackade chokladen i en stor skål. Vispa ihop ägg, mjölk och det smälta margarinet eller smöret i en annan skål. Tillsätt sedan de torra ingredienserna och vispa ihop så fort som möjligt.

Häll nu upp blandningen i muffinsformarna som gärna får sitta i en muffinsplåt. Fyll ca tre fjärdedelar av varje form. Ställ in plåten i ugnen och grädda i nedre delen i ca 20 minuter.

Dekoration:
Medan muffinsen är i ugnen, kavla ut sockermassan på en plåt eller en ren skärbräda och använd en liten stjärnformad pepparkaksform att ta ut stjärnorna med. En stjärna för varje muffins behövs. När muffinsen är ute ur ugnen och har svalnat av (men ännu inte är helt kalla), dekorera dem med stjärnorna. Om muffinsen är helt kalla så fastnar inte sockermassan.

För att göra kristyren, rör ihop äggvitan, florsockret och ättiksspriten i en skål, det kan vara bra att använda en elvisp. Dela in kristyrblandningen i skålar i det antal färger du vill kunna dekorera med. Droppa sedan i en droppe karamellfärg i rätt färg i respektive skål. Lägg varje kristyr i varsin spritspåse och dekorera sedan stjärnorna efter egen smak.

Sådär! Nu är muffinsen klara och redo att läggas upp på festbordet.

Bild: Christmas muffins av Nathan (CC BY 2.0)